Na Bledu se nocoj s koncertom portugalske pevke Gisele João zaključuje jubilejni mednarodni glasbeni OKARINA ETNO FESTIVAL, ki je potekal od 17. 7. do 9. 8. V 14 koncertnih večerih je organizator, Zavod za kulturo Bled, več kot 20.000 obiskovalcem ponudil raznoliko glasbeno doživetje z vrhunskimi izvajalci s celega sveta. Koncerti so potekali na Blejskem gradu, v Festivalni dvorani Bled in na novem prizorišču na blejski promenadi.

Jubilejni 25. OKARINA ETNO FESTIVAL se je začel že, 17. 7., ko so na velikem odru na blejski promenadi nastopili Neca Falk, Smaal Tokk in skupina Kontrabant. Teden dni kasneje, 24. 7. so člani najbolj vroče salsa skupine ta hip Mercadonegro Orquesta (Kuba, Peru, Brazilija) dvignili na noge poslušalce in pritegnili številne plesalce, ki so tako doživeli prvi večer salse na Bledu.

Udarni del festivala je potekal med 29. 7. in 9. 8. 2015. Začel se je z atraktivno južnoafriško skupino Abavuki, nadaljeval pa z odlično poljsko zasedbo Vołosi, sardinskimi pevci tradicionalne glasbe Tenores di Bitti, duom  Frankie Lane in Paul Kelly z Irske, Lotus Duom iz Vietnama in bluesmanom Big Daddy Wilsonom iz ZDA. Nato pa vrhunski ženski glasovi: neponovljiva Josipa Lisac, irska pevka tradicionalne glasbe Cara Dillon, Carmen Paris iz Španije in energična ženska zasedba Simangavole z otoka Reunion. Eksploziven in barvit nastop skupine Calima iz Katalonije je potrdil odličen sloves, ki ga tako kot ostali letošnji izvajalci žanjejo tako pri poslušalcih kot pri kritikih. Ob izvajalcih iz tujine so se prvič na Okarina etno festivalu predstavili tudi članice in člani domače Gorjanske godbe, ki so pritegnili poslušalce s svojim izdelanim in bogatim program, v katerem so se poklonili tudi dvema legendama slovenske narodne glasbe, Slavku Avseniku in Lojzetu Slaku.Za odličen zaključek letošnjega Okarina etno festivala smo že imeli priložnost slišati izraelsko pevko etiopskih korenin, Ester Rado; danes pa bo kot omenjeno nastopila še portugalska pevka Gisela João.

Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je ob koncu letošnjega festivala izpostavil vrhunski glasbeni program in kakovosten preskok v organizaciji samega festivala. »Menim, da smo si z letošnjim festivalom letvico postavili visoko tudi za prihodnje. Res je, da smo v organizacijo festivala letos, ob 25. jubilejni izvedbi, vložili še več napora in finančnih sredstev kot običajno, vendar pozitivni odzivi naših obiskovalcev dokazujejo, da smo se odločili prav in da je to prava pot ki se je bomo skušali držati tudi v prihodnje.«

Programski direktor Okarina etno festivala Leo Ličof: «Festival se je v svoji 25-letni zgodovini nenehno spreminjal, vendar ves čas ohranjal svojo rdečo nit, korenine glasbe v etnu. Tudi v prihodnje etno glasbi ostajamo zvesti, vendar se želimo v skladu s trendi, ki smo jih slišali že na letošnjem festivalu tudi mi razvijati. Tako kot vrhunski glasbeni izvajalci posegajo v nedrja glasbenih izročil svojih narodov in jih predstavljajo v sodobnih glasbenih ritmih, želimo tudi mi festival zapeljati naprej po tej poti, predvsem k jazzu.«

Organizator

ZAVOD ZA KULTURO BLED