SIMANGAVOLE - Reunion

SIMANGAVOLE - Reunion

Lokacija: Promenada

Zasedba SIMANGAVOLE izvaja tradicionalne, a močne ritme maloya, ki so značilni za glasbo sužnjev z otoka Reunion, ki je francoski departma v Indijskem oceanu med Mauritiusom in Madagaskarjem. Pesmi, ki sodijo v zvrst maloya, so navadno pete v kreolščini, govorjeni na otoku Reunion, izključno ob spremljavi tolkal.

Zvrst maloya lahko primerjamo z ameriškim bluesom, saj se izpovedno pogosto dotika življenjskih tegob, suženjstva in revščine, podobnosti pa najdemo tudi v pridihu psalmskih struktur. Maloya je povezana tudi z zvrstjo sega, ljudsko glasbo Maskarenov, ki zajemajo Mauritius, otočji Rodrigues in Sejšeli ter otok Reunion.

Zvrst maloya je bila zaradi tesne povezave s kreolsko kulturo prepovedana do 60. let prejšnjega stoletja. Nastopi nekaterih izvajalcev glasbe maloya so bili prepovedani do 80. let, deloma tudi zaradi avtonomističnih prepričanj in povezave s parolami komunistične partije. Znano je, da je bilo nekaj umetnikov zaprtih zaradi izvajanja omenjene glasbene zvrsti, vendar pa so glasbo maloya leta 2009 pri Unescu uvrstili na seznam nedotakljive kulturne dediščine. Energična predstava otoških div in lirika, ki navdih črpa iz čustev in občutkov, sta zagotovilo za nepozabno doživetje glasbe v živo.


  08  Jul   2015 ,   Program 2015

Organizator

ZAVOD ZA KULTURO BLED
Cesta svobode 11, 4260 Bled

Umetniški vodja: Leo Ličof
Slikarka: Ejti Štih
Prevodi: Alenka Ropret
Izdelava spletne strani: Mandu d.o.o.
Fotografija Blejski grad in Promenada: Aleš Košir in Borut Žigon
Fotografija Festivalna dvorana Bled: Bled strategic forum

Zadnje objave

Vstopnice

Blejski grad: Vstopnina na grad (11 EUR)

JEZERSKA PROMENADA: prost vstop

Festivalna dvorana Bled: v primeru slabega vremena, prost vstop 

Kontakt

Zavod za kulturo Bled

Špela Repnik, festivalska pisarna
spela.repnik@zkbled.si
04 57 29 779

Leo Ličof, umetniški vodja
leo@okarina.com
041 632 369

Uroš Bonšek, stiki z javnostjo
uros.bonsek@gmail.com
031 566 668

 okarina festival